Drepturi si obligatii ale cetatenilor valabile si pentru jandarmi ori politisti ! Cunoasteti-va drepturile pentru a sti cum sa reactionati !

by Intr-o “democratie” in stil capitalisto-american, nu poate lipsi abuzul din partea autoritatilor statului, caci asta inseamna “democratia”. Ei bine, pentru a preintampina astfel de abuzuri ori, daca vi se intampla sa fiti in situatia unui abuz din partea acestor asa zise autoritati, atunci trebuie sa stiti cum sa reactionati […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Intr-o “democratie” in stil capitalisto-american, nu poate lipsi abuzul din partea autoritatilor statului, caci asta inseamna “democratia”. Ei bine, pentru a preintampina astfel de abuzuri ori, daca vi se intampla sa fiti in situatia unui abuz din partea acestor asa zise autoritati, atunci trebuie sa stiti cum sa reactionati in conformitate cu legea.

pungesti3

Ce trebuie sa stii si sa faci daca ai fost dus cu forta la sediul Politiei

Click pe schema pentru marire !

 

Preiau niste informatii foarte utile publicate pe site-ul Asociatiei Neuer Weg:

“S-a constituit un grup de avocati si juristi care asigura consiliere tuturor protestatarilor care, in contextul actiunilor de protest si a evenimentelor de promovare, vor fi abordati de Jandarmerie, Politie sau orice alte autoritati ale statului. Acestia pot fi contactati prin adresa de email: avocatiiUS@gmail.com.

Pe de alta parte, in relatia cu Jandarmeria, trebuie retinute urmatoarele:
1. Sa incercati sa aveti cu voi pe cineva care filmeaza.

2. Sa cereti intotdeauna jandarmului care va abordeaza sa-si decline numele si gradul si sa va arate legitimatia, inainte de a accepta sa fiti voi cei legitimati. El este obligat legal sa se conformeze.

3. Sa nu refuzati legitimarea, intrucat este contraventie sanctionabila cu amenda, dar sa insistati ca legitimarea sa se faca pe loc si nu cu transportarea dumneavoastra la sectia de politie.

4. Cand sunteti legitimat sa intrebati intotdeauna daca urmeaza sa fiti sanctionat, pentru ce fapta si cum (au obligatia legala de a raspunde).

5. Daca vi se intocmeste procesul verbal de contraventie pe loc aveti dreptul sa formulati obiectii pe care organele de Jandarmerie sunt obligate sa le consemneze la rubrica Mentiuni.

6. Aveti dreptul sa refuzati sa semnati procesul verbal; este posibil sa va conditioneze consemnarea mentiunilor de semnatura, dar nu exista baza legala pentru o astfel de conditionare, asa ca puteti insista.

7. Daca ati semnat procesul verbal, aceasta nu valoreaza recunoasterea continutului acestuia, ci doar luare la cunostinta; asadar puteti in continuare face plangere contraventionala; refuzul semnaturii obliga la comunicarea procesului verbal prin posta/agent procedural, asadar se mai castiga timp.

8. Daca sunteti totusi condus la sectia de politie, iar apoi vi se da drumul pe motiv ca nu exista probele comiterii unei contraventii, aveti dreptul sa depuneti la fata locului o plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C.pen) si purtare abuziva (art. 250 C.pen.).

9. Exista numeroase situatii in care jandarmii va abordeaza doar in vederea intimidarii, respectivele situatii fiind ambigue din punct de vedere legal, asadar neprealasand loc la contraventii; in astfel de cazuri e indicat sa le cereti jandarmilor sa aplice legea si sa va sanctioneze daca este cazul, ceea ce ii va aduce intr-o pozitie defensiva.

10. Pentru a intelege care sunt contraventiile posibile in context protestatar, cititi Legea nr. 60/1991 si Legea nr. 61/1991, iar pentru a cunoaste competentele, procedurile si limitele de actiune ale Jandarmeriei, Legea nr. 550/2004 si Codul de etica si deontologie al politistului (aplicabil conform art. 25 alin. 1 din cuprinsul sau si jandarmilor).

11. Daca ati fost supus unui abuz fizic sau legal si nu aveti avocat, adresati-va grupului juridic la adresa de email mentionata mai sus, relatand ce vi s-a intamplat.

12. Daca ati fost sanctionat contraventional si nu aveti avocat, scanati procesul verbal si trimiteti-l la adresa de email amintita, impreuna cu o scurta relatare a ceea ce s-a intamplat concret.”[1]

Ce trebuie sa stiti si sa faceti daca sunteti dus cu forta la Sectia de Militie:

“1. Tine minte în ce moment ţi-au cerut actul de identitate

Ține minte sau notează data şi ora conducerii la sediu
și mai ales cât ai stat efectiv în sediul poliției.

2. Dacă ai fost lovit, cheamă, când ieși din sediu, prieteni, familie cunoştinţe şi mergeţi imediat la Institutul Medico-Legal
unde se va constata dacă prezinţi urme de violenţă şi ţi se va recomanda o perioadă de îngrijiri medicale.

Certificatul medico-legal nu se elibereaza pe loc, va trebui să achiți o taxă modică și să revii după câteva zile pentru a ridica certificatul medico-legal în original.

3. Dacă starea de sănătate este gravă, după ieșirea din sediul poliției mergi la un spital de urgență
pentru a fi supus unui set de investigații (eventuale radiografii, etc) și apoi prezintă-te la INML și spune la ce unitate medicală ai fost.

4. Dacă nu prezinţi urme vizibile, aşteaptă o zi pentru eventualitatea că ar apărea vânătăile.
FOARTE UTIL: fotografii color ale zonelor corpului ce prezintă urme de violenţă (vânătăi, julituri etc.)

5. Asigură-te că familia, rudele, prietenii vor da declaraţii despre starea în care te-au văzut la ieşirea din sediu. Asta dacă doreşti să faci plângere pentru purtare abuzivă din partea poliţiştilor sau, după caz, tratament inuman sau degradant.
Fă fotocopii de pe certificatul medico-legal şi pregăteşte cel puţin încă un set de fotografii.De regulă, la sfârşitul interogării, poliţia va redacta un proces verbal de amendare.

6. Dacă nu eşti de acord, scrie la rubrica mențiuni versiunea corectă și nu semna decât dacă se menționează ce susții tu. Se poate însă să te oblige să semnezi.
În cazul în care nu semnezi, procesul verbal (P.V.) îți va fi comunicat la domiciliu. În ambele cazuri (și dacă ai semnat și dacă nu ai semnat) contestă P.V. la judecătoria din raza teritorială în care a fost redactat procesul verbal, în maxim 15 zile de când ți-a fost comunicat. De exemplu, daca PV a fost emis de Poliția sect.1, atunci competența aparține Judecătoriei Sector 1.
NU plăti amenda până nu ai o decizie a instanței de judecată.
Păstrează fotocopii ale P.V., ale contestației de la judecătorie şi ale hotărârii judecătorești. Dacă există declaraţii de martori, fotocopiază-le.

7. Fă plângere la parchet împotriva abuzurilor poliţiştilor cât se poate de repede
Legea nu mai prevede un termen fix dar nu risca.
Certificatul medico-legal, fotografiile color şi declaraţiile martorilor îţi vor fi de folos.
Dacă ai posibilităţi materiale este bine – dar nu obligatoriu – să angajezi un avocat.
Dacă parchetul dispune neînceperea urmării penale (NUP) ai 20 de zile la dispoziţie de la comunicare să conteşti decizia la procurorul ierarhic superior.
Dacă şi acesta confirmă NUP, ai alte 20 de zile de la data comunicarii să faci contestaţie la judecătorie.

8. Judecătorul poate soluționa cererea ta în trei moduri:

A) o admite şi hotărăşte judecarea procesului.
Dacă eşti nemulţumit de hotărîrea definitivă şi irevocabilă şi poţi proba că procesul nu a fost corect, trimite plângere la CEDO in termen de maximum 6 luni de la data pronunţării.
Dacă până la trimiterea plângerii nu ai primit/obţinut motivarea scrisă a hotărârii judecătoreşti, menţionează acest aspect.

B) o admite dar decide
retrimiterea dosarului la parchet pentru continurea cercetărilor. Din momentul acestei hotărâri, poţi aştepta 6 luni să vezi ce se întâmplă cu plângerea ta, care va urma din nou traseul procuror – procuror ierarhic superior şi eventual din nou judecătorie, dacă se va menţine decizia de NUP. Dacă până la împlinirea termenului de 6 luni nu ai o decizie favorabilă, (parchetul nu a făcut noi cercetări; sau, parchetul şi-a menţinut soluţia de NUP sau parchetul a decis trimiterea în judecată a persoanelor care au comis abuzuri asupra ta dar procesul nu s-a încheiat) te poţi plânge la CEDO cu menţionarea situaţiei tale juridice din acel moment.
IMPORTANT:
Plângerea către CEDO poate fi redactată în limba română (sau engleză sau franceză).
Anexează fotocopii de pe toate demersurile legale din ţară, inclusiv deciziile de NUP şi hotărârea judecătorească, declaraţii ale martorilor (toate în limba română) şi fotografii color.

C) o respinge ceea ce înseamnă a confirmat soluţia de NUP a parchetului.
În acest caz trebuie sa te plângi imediat la CEDO (dar tot – obligatoriu – în termen de maximum 6 luni de la data hotărârii judecătoreşti) şi cu respectarea indicaţiilor de mai sus.
ATENTIE:
Plângerea la CEDO şi documentele se trimit prin poştă cu confirmare de primire. Data expedierii trebuie să fie anterioară termenului de 6 luni.

Găsești aici modelul cererii către CEDO și alte informații utile importante.
Dacă depăşeşti termenul, fie chiar şi cu o zi, te poţi aştepta la o respingere imediată a plângerii pentru tardivitate.

9. Dacă nu parcurgi toate etapele în fața instanțelor naționale nu te poți adresa Curții Europene.”[2]

SURSE

1. http://www.neuerweg.ro/drepturi-si-obligatii-ale-cetateanului-si-ale-jandarmilor-ghid-practic/

2. http://www.apador.org/blog/utile/ce-trebuie-sa-stii-si-sa-faci-daca-ai-fost-dus-cu-forta-la-sediul-politiei/

Citiți și...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul Zamolxe România (DZR)

Departamentul Zamolxe România (DZR) – Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință.

Contact: office@dzr.org.ro