ColonHelp a pierdut procesul intentat unui blogger pentru ca a scris un articol critic ! "Zenyth Pharmaceuticals" si-a recunoscut infrangerea si in cel de-al doilea proces deschis impotriva WordPress !

by N-am stiut ca s-a terminat intr-un asemenea mod procesul intentat de catre cei de la ColonHelp unui blogger anonim, respectiv WordPress, care n-au vrut sa stearga un articol destul de critic si argumentat stiintific impotriva produselor vandute de catre cei de la ColonHelp. Insasi ideea de a cere cuiva, […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

N-am stiut ca s-a terminat intr-un asemenea mod procesul intentat de catre cei de la ColonHelp unui blogger anonim, respectiv WordPress, care n-au vrut sa stearga un articol destul de critic si argumentat stiintific impotriva produselor vandute de catre cei de la ColonHelp. Insasi ideea de a cere cuiva, sa stearga un articol critic impotriva ta, nu denota decat o stare de instabilitate, atat psiho-emotionala, cat mai ales financiara, ca sa nu mai punem la socoteala art. 30 din Constitutie care garanteaza Libertatea de Exprimare, iar ceea ce au incercat acestia de la ColonHelp sa faca, n-a fost decat o tentativa, esuata, de cenzurare. Personal ma bucur ca ati pierdut procesul si a doua oara !

ColonHelp minciuni

Foto: http://insulaindoielii.ro/2011/07/03/colonhelp-nu-ajuta-colonul/

Voi cita, exact articolul orginal, publicat pe blogul Insula Indoielii, la data de 3 iulie 2011:

„La mai bine de un an de la publicarea acestui articol compania producătoare m-a contactat pe mine si pe alți bloggeri care au scris despre ei amenințând cu procese in justiție pentru afirmațiile de mai jos. Nu pentru că acestea ar fi false, ci pentru că această postare, următoarea publicată și cea de pe Medicologia.info arată publicului adevărul despre aceste produse. Puteți afla detalii suplimentare citind aceste articole: 1, 2, și 3

Dacă vi se pare că acest gen de articol ar trebui să fie în spațiul public, indiferent dacă sunteți de acord sau nu cu conținutul lui, ne puteți susține pe viitor distribuind acest articol și dezaprobând acțiunile companiei pe pagina lor de Facebook

Acesta este un articol pe care vreau să îl scriu de mult timp și este dedicat unui produs care are o reclamă agresivă, susținere de la un persoană publică cu emisiune la Antena 2 și de la un nutriționist foarte popular.

Produsul ColonHelp este după cum îl prezintă site-ul http://www.colonhelp.ro ”cel mai bun curățitor intestinal din România”.

Cum funcționează? La ce e bun?

ColonHelp este un ”curățător intestinal” compus din multă argilă și câteva plante respectiv o rudă a pătlaginei (tărâțe de psyllium), in, coriandru, pătrunjel, chimen și oregano. Firma Zenyth Pharmaceuticals pretinde că această combinație de plante este o sursă de Omega 3 și vor curăța colonul cumpărătorului de toate ”reziduurile acumulate”. De asemenea, ca un adevărat panaceu scade colesterolul, reglează glicemia, ameliorează artrita și artroza, astmul, alergiile, acneea, psoriazisul, hemoroizii, eczemele, afecțiunile hepatice, dureri premenstruale, probleme psihice (depresii), migrene, tulburări de circulație și evident îmbunătățește imunitatea organismului.

Cum reușește ColonHelp să facă toate acestea? Probabil prin magie pentru că dovezi solide legate de toate aceste afirmații nu există.

De ce nu funcționează?

Prima problemă cu un produs precum ColonHelp este că nu e necesar, dacă aveți deja o dietă echilibrată, astfel încât se sugerează publicului o nevoie pe care nu o are. Da, unele ingrediente au efecte asupra colesterolului și ajută la eliminarea materiilor fecale însă dacă totul merge bine nu e nevoie să folosești așa ceva.

Dar vedeti, ColonHelp nu se oprește la a fi o variantă mai nouă de Ciocolax sau o combinație de orez cu pâine prăjită. Nuuu, afirmațiile fantasmagorice nu se opresc aici.

Beneficiind de susținerea celebrului Gheorghe Mencinicopschi pentru a explica in termeni mai mult sau mai puțin clari cum funcționează organismul uman, ColonHelp aduce o rămășiță de gândire științifică, din păcate insuficientă pentru a explica lipsa lui de utilitate medicală sau afirmațiile fără susținere mentionate prin toate broșurile.

Mai sunt câteva lucruri de spus in acest sens:

Detoxifierea este un slogan masiv al producătorilor de alimente naturiste care îngrijorează milioane de oameni cu ideea că prin ei colcăie ceva valuri de toxine și otrăvuri care nu pot fi eliminate de organism.

În fapt o dieta sănătoasă asigură o eliminare normală a oricăror substanțe cu potențial dăunător. Dar detoxifierea colonului este ea necesară ? Știința spune că nu.

De fapt, ceea ce știm despre anatomie (adică destul de multe) ne duce la concluzia că în special în zona colonului corpul uman este plin de bacterii și că materia fecală este compusă în proporție de 10% din bacterii eliminate.

Există totusi o adunare de toxine în organism care să producă probleme medicale specifice? Nu – cel puțin nu toxine care să nu fie eliminate prin procesele normale, adică exact scopul colonului.
Trebuie să menționez că în anumite cazuri, cu recomandare medicală, se fac irigări ale colonului. Acestea nu sunt însă recomandate sub nici o formă ca metodă de terapie alternativă pentru orice.

De-a lungul a zeci de ani de cercetări nu s-au găsit in colonul oamenilor cine știe ce toxine nemaivăzute și consensul medical spune că detoxifierea este inutilă, ba chiar periculoasă prin efectele secundare ale unor acțiuni lipsite de fundament.

Iată un articol în limba română care explică pe scurt de ce curățarea colonului este inutilă. În plus, un articol în engleză despre miturile detoxifierii colonului mai găsiți aici.

Articole suplimentare puteți găsi pe același site însă iată câteva legături esențiale :

Despre detoxificare

Din nou despre detoxifiere

Părerea Asociației Americane a Cancerului o puteți găsi aici

Adaug si un articol despre miturile constipatiei

Tupeul maxim

Placa mucoidă, care apare pe site-urile celor care promovează detoxifierea colonului este de fapt un efect secundar al produselor de detoxifiere.

Ca să explic: ColonHelp contine argilă, tărâțe de psyllium și semințe de in

Un anumit tip de argilă, numit in engleza bentonite clay (site-ul colonhelp nu specifică) are capacitatea de a absorbi lichidul din colon și o dată cu absorbția se și extinde. Folosit împreună cu psyliumul și inul, produce exact acele imagini destul de scârboase cu placa mucoida.

Pentru detalii asupra parții de mai sus ce trebuie extinsă pentru a fi clară, vă rog citiți articolul asociat sau articolul Medicologia care este extrem de detaliat și bine structurat

Site-ul producătorului este plin de comentarii ale celor care abia asteapta sa-si vada “mizeriile”, fara sa-si dea seama ca ceea ce elimina este exact ceea ce au inghitit mai devreme, drept ajutor in digestie. Și pe care au platit bani buni. E nevoie de o anumită formă de tupeu să îi vinzi omului un efect secundar al produsului tău ca pe un lucru nu doar de dorit, ci chiar de sărbătorit (observați cu câtă mândrie sunt arătate pozele cu placa mucoidă).

Iată din nou o părere avizată medical despre placa mucoidă, ca să nu credeți că aberez răuvoitor.

Dacă vreți să vedeți despre ce vorbesc (și nu știți deja) vă asigur că : 1. e extrem de scârbos, 2. nimic de genul ăsta nu se află în interiorul vostru dacă nu cumva vă apucați să cumpărați ColonHelp sau alte detoxifiante. Iată și link:

Google Images

Eficiența psyllium este relativ recunoscută în mediul științific pentru constipație și diaree, existând însă studii care arată o eficiență mai mare sau acceptare mai ușoară a altor tratamente. Iată de exemplu un studiu efectuat pe copii care compară o combinație de psyllium și acacia cu polietilen glicol. Alte review-uri spun însă că diferența dintre dieta cu fibre și folosirea placebo-ului e foarte mica, polietilen glicolul însă fiind cel mai eficient.

De asemenea psyllium are beneficii dovedite in scăderea colesterolului, un lucru bun și o afimație acceptabilă existând însă și limitări.

Pe de altă parte psyllium are si efecte secundare. Cine ar fi crezut? Iată aici o listă de efecte secundare luate chiar de pe un site ce promovează detoxifierea. Pentru cei care nu urmează link-urile cel mai ironic efect secundar este cel de sângerare anală (nu e însă cel mai grav)

Am găsit chiar și un studiu care spune că prunele uscate ar fi mai eficiente decât psyllium. Deși încă este nevoie de studii suplimentare pentru a clarifica acest lucru, e îmbucurător că există alternative mai puțin scumpe.

Un lucru bun este ca producatorii sustin o alimentatie sănătoasă cu multe fibre și multe idei în general corecte din punct de vedere științific.
Din păcate, aceste idei bune sunt coroborate cu un produs extrem de scump. Costurile pentru procurarea de la Plafar a intregii liste de ingrediente ajung la aproximativ 20 de lei. Comparativ, pretul de vanzare al majorității detoxifianților este mult mai mare ajungând și la peste 100 de lei.

De asemenea, insuficienta informare stiintifica i-a condus recent in promovarea unei carti a lui Bernard Jensen numita “Ghidul Dr Jensen pentru detoxifierea colonului”. Cartea aceasta ar trebui sa fie foarte scurta considerand ce am discutat mai devreme insa, din pacate, e scrisa de un sustinator al mai multor pseudostiinte precum homeopatia, iridiologia, acupunctura și tot asa. A promova o asemenea carte este o adevărată luptă cu tot ceea ce înseamnă educație științifică de bun simț, ba chiar și o incălcare a moto-ului companiei.

Când introduci pe piată o carte precum ”Ghidul Dr Jensen” nu pot presupune decât că ești bine intenționat, dar prost informat asupra unor principii de bază ale știintei.

De fapt asta e problema mea principală. Nu aș critica produsele de gen dacă nu ar face afirmațiii nesusținute de știință

Diaree, constipație, colesterol => da, există dovezi rezonabile datorită conținutului de plante diverse. Chiar și așa însă interacțiunile dintre produse pot produce diverse reacții și aș fi mult mai încântat să văd studii de calitate făcute comparând exact un detoxifiant și un tratament curent pentru diverse afecțiuni. Simpla asociere a mentei cu uleiul de pește (exemplu la întâmplare) nu aduce neapărat beneficiile amândoura.

Disclaimer:

Aceasta postare folosește numele ColonHelp doar pentru că este un produs popular, promovat de o personalitate care s-a făcut cunoscută dând sfaturi (rezonabile) despre nutriție populației.

Dar asta nu înseamnă că producătorii ColonHelp sunt singurii, ba chiar există și companii care promovează idei mult mai periculoase, precum ”moartea incepe în colon”.

Un alt membru din grupul urât mirositor al celor care se ocupă prea mult de colonul tău este și firma DaciaPlant care are un produs pe nume DetoxiColon

Aș vrea să spun că incursiunea în lumea destul de puturoasă a detoxifierii colonului mi-a adus surprize plăcute.

Am întâlnit însă, de cele mai multe ori, doar o puternică sugestie ca majoritatea oamenilor sunt murdari pe interior și trebuie neapărat să-și curețe intestinele, o asociere nedorită între sfaturi de bun simț, legate de dietă (fibre, alimente sănătoase, mișcare) și pseudoștiința periculoasă a curățării colonului și detoxifierii.

Vă recomand să fiți sceptici și să evitați să aruncați banii în vasul toaletei.”[1]

Citez mai multe de pe site-ul antitepari.ro, cu privire la finalitatea procesului intentat bloggerului (WordPress), dintr-un articol publicat la data de 8 octombrie 2013:

„- Rămâne cum am stabilit: „ColonHelp nu ajută colonul. Dar goleşte portofelul!”

„Zenyth Pharmaceuticals” şi-a recunoscut înfrângerea şi în cel de-al doilea proces deschis împotriva „Automatic Inc”, proprietara portalului WordPress, prin care cerea eliminarea unui text critic la adresa „Colonhelp”

– Reprezentanţii firmei reclamante, Paulina Ailincăi şi fiul acesteia, Paul Emanuel Ailincăi, au sperat că, prin intentarea proceselor, vor obţine despăgubiri de minim 100.000 euro; instanţa îi obligă să achite 3.500 USD, drept „taxă pe prostie” (denumirea oficială este de „cheltuieli de judecată”)

„Zenyth Pharmaceuticals” Bistriţa, judeţul Neamţ (J27/805/2007, CUI 21917821) – „mama” produsului „Colonhelp” – a renunţat la apelul declarat împotriva sentinţei Judecătoriei Sector 4 Bucureşti pronunţate în dosarul cu numărul 31186/4/2012, prin care era respinsă, ca neîntemeiată, cererea de obligare a proprietarului portalului WordPress, „Automatic Inc”, să elimine un text critic de pe un blog.

Tribunalul Bucureşti a luat act, la 2 octombrie, de renunţarea la această cale de atac. În acest fel, rămâne definitivă sentinţa Judecătoriei Sector 4 Bucureşti, care obligă şi la plata unor cheltuieli de judecată: „respinge cererea, ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata sumei de 2.500 USD, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând cheltuieli de judecată”.

Tentativă nereuşită de cenzurare a dreptului la opinie

Patronii „Zenyth Pharmaceuticals” au fost deranjaţi de textul critic „ColonHelp nu ajută colonul. Dar goleşte portofelul!”.  Au chemat la judecată compania „Automatic Inc”, deţinătoarea portalului, pentru a-i impune să şteargă textul respectiv şi a-i lua cel puţin 100.000 euro spre a compensa un prejudiciu calculat cumva preliminar.

Decişi în demersul lor, patronii au deschid două procese, dintre care unul în procedură de urgenţă, ambele la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.

Procesul pentru obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale cu obligaţia de a face, Dosar 31187/4/2012, a fost înregistrat la data de 18.09.2012. Solicitarea a fost însă respinsă de instanţă, la 11 ianuarie 2013, însă „Zenyth” a declarat recurs zece zile mai târziu.

Recursul a fost judecat la Tribunalul Bucureşti, care l-a respins ca fiind nefondat şi, în plus, a obligat firma care l-a făcut să plătească 1.000 de dolari către firma pe care a târât-o în procese.

Celălalt dosar, 31186/4/2012, înregistrat la data de 18.09.2012, are ca obiect „acţiunea în răspundere delictuală” şi este deschis tot la Judecătoria Sector 4, dar nu mai invocă urgenţa situaţiei şi apelează la procedura comună. Prima instanţă s-a pronunţat la 27 februarie 2013, când a respins cererea făcută de „Zenyth Pharmaceuticals” şi, la fel ca în primul caz, a obligat-o la plata sumei de 2.500 USD, reprezentând cheltuieli de judecată.

„Zenyth” a făcut apel, însă apoi a renunţat la continuarea procesului, astfel că Tribunalul Bucureşti, la primul termen, 2 octombrie 2013, nu a mai avut decât să ia act de această renunţare.

 „ColonHelp nu ajută colonul. Dar goleşte portofelul!”

Autorul blogului „Insula îndoielii” precizează în textul  „ColonHelp nu ajută colonul. Dar goleşte portofelul!” că a fost contactat şi ameninţat cu procese nu pentru că ar fi propagat informaţii neadevărate, ci pentru că a arătat adevărul. O parte a acestui adevăr este că produsul „ColonHelp” generează chiar el un simptom pe care pretinde că îl tratează, cel al apariţiei plăcii mucoide în colon.

În sprijinul afirmaţiilor sale, bloggerul face trimitere la un text de specialitate – „Placa mucoidă – cum ne «detoxifiem» de ceva ce nu există cu ajutorul curăţitorilor intestinali!”, în care se spune, printre altele, că „Suntem bombardaţi de publicitate agresivă în favoarea unor aşa-numite produse de detoxifiere a colonului, care nu sunt de fapt decât nişte banale laxative de volum (care pot avea, într-adevăr, rostul lor) la suprapreţ” sau „Când cineva încearcă să vă vândă un produs al cărui efect se bazează pe afirmaţii conform cărora 80% din problemele de sănătate pot fi prevenite sau rezolvate prin «curăţarea colonului» sau prin sesiuni de «detox», încercaţi să fiţi sceptici şi nu vă lăsaţi amăgiţi de nişte capcane comerciale„.

De asemenea, în acest text se apreciază că toate ingredientele de bază care compun produsul „ColonHelp” costă, de la alţi producătorii, de circa 10 ori mai puţin.

De la distribuţie de vin la „ColonHelp”

„Zenyth Pharmaceuticals” SRL a fost înfiinţată la data de 13.06.2007, cu un capital social de 200 lei, de către Paulina Ailincăi (n. 06.04.1953 în Tazlău, Neamţ) şi fiul acesteia, Paul Emanuel Ailincăi (n. 6.07.1975 în Piatra Neamţ), care deţin şi în prezent cote egale de participare.

Simţind, probabil, că românii nu vor mai da aşa mulţi bani cât ar vrea ei pe „ColonHelp”, patronii şi-au completat domeniul de activitate, la sfârşitul anului trecut, cu câteva domenii, printre care şi cele avute de „Forest Bar”: intermedieri în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun sau comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun.

„Zenyth Pharmaceuticals”a raportat pentru 2012 un profit net de 2.704.761 lei, de patru ori mai mic decât în anul precedent, care a fost de apogeu, cu profit de 10.682.883 lei. Scăderea profitului a fost cauzată, în principal, de scăderea vânzărilor, reflectată într-o cifră de afaceri cu 6 milioane lei mai mică: 17.917.842 lei în 2012, de la 24.278.640 lei în 2011.

Patroana afacerii, Paulina Ailincăi, s-a ocupat anterior de vânzarea vinurilor, prin firma „Forest Bar” SRL Piatra Neamţ. Acum, la „Zenyth Pharmaceuticals” are obiectul principal de activitate fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi alimentelor dietetice.”[2]

Exista si judecatori corecti !

In Romania, ca prin multe zone din lume, exista si judecatori, pentru care spiritul legii, de a se face dreptate, nu poate fi zdruncinat sub nicio forma. Judecatorul acestui caz a inteles in mod clar ca este vorba de o tentativa de cenzurare pe care o incearca o anumita firma, fata de un mic blogger, pentru ca daca ar fi fost o televiziune, nu cred ca si-ar fi permis sa se arunce intr-un astfel de proces. Strategia acestei femei, care detine aceasta firma, este una total stupida. In loc sa prezinte informatii, marturii si alte aspecte doveditoare, ea, a decis ca e mult mai „bine” sa dea in judecata un critic, iar prin asta a pierdut de doua ori, atat bani, cat si imagine.

P.S. Aviz amatorilor care mai incercati sa cenzurati bloggeri !

SURSE

1. http://insulaindoielii.ro/2011/07/03/colonhelp-nu-ajuta-colonul/

2. http://www.antitepari.ro/informatii/articole/99980-colonhelp-a-pierdut-razboiul-pentru-limitarea-dreptului-la-opinie

Citiți si...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Departamentul Zamolxe România (DZR)

Despre Departamentul Zamolxe România (DZR)

Departamentul Zamolxe România (DZR) - Conspirații, Mistere, Paranormal, Extraterestri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dzr.org.ro